Léto a TCM

01.07.2014 21:18

Léto
Je zastoupeno elementem ohně a v lidském životě představuje čas růstu a dospívání, v jednom dnu zastupuje dobu oběda. Oheň znamená teplo a světlo, v organizmu jej vyjadřují orgány srdce a tenkého střeva. Potraviny podporující element ohně jsou hořké chuti, vysušují, snižují napětí v organizmu, usnadňují trávení a mohou být nápomocné při řešení nadváhy. Příkladem takovýchto potravin jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek. V létě jsou nejvhodnější lehká studená anebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. Vynechejte dlouhé vaření, pečení a smažení. Při přípravě jídel omezujte sůl a naopak používejte větší množství tekutin. Mnohé asi zklamu, ale zmrzliny a ledové nápoje nejsou ani v létě vhodné. Tyto oslabují naše trávení a především chladná energie působí adstringentně, tj., stahuje tělo, což může vyvolat zadržování tekutin (potu a horka) uvnitř těla. Při studiu jednotlivých doporučení čínské dietologie je třeba vždy mít na paměti, že veškerá doporučení se týkají energií u zdravých a přirozených potravin, tj. ne dnes nepřirozených koncentrátů jakými například jsou cukrovinky, přesolené brambůrky anebo mražené krémy.

Nejvhodnější kuchyňská úprava: šetrné smažení

Příklad potravin typických pro element oheň:


Obiloviny: pohanka, amarant
Luštěniny: červené fazole
Zelenina a ovoce: špenát, kapusta, čekanka, rukola, mangold, listy pampelišky, brusinky
Živočišné bílkoviny: grilované maso
Ostatní: oregano, muškát, kakao


Pro podporu oběhového systému a srdce je vhodná OK Omega-3 Complete,  OK Omega+





Zdroj: http://www.celostnimedicina.cz/