Cukrovka a čínská medicína

10.05.2012 12:00

 

 

Cukrovka je onemocněním, kdy organismus není schopen do těla dodávat dostatečné množství inzulínu. Při konzumaci potravy dochází v těle k rozložení najednoduchý cukr – glukózu, kterou lidské tělo využívá jako zdroj energie a transportuje ji krví do buněk. Aby však byla glukóza pro buňky využitelná, potřebují k tomu právě hormon „inzulín“. Jinak nejsou buňky schopné přijímat „potravu“, nevyužijí krevní glukózu, což vede ke zvýšení hladiny cukru v krvi.
Inzulin produkuje žláza umístěná za žaludkem – slinivka.

 

Cukrovka-diabetes z pohledu tradiční čínské medicíny

Máme dutinu břišní pomyslně rozdělenou na tři části. Střední části vévodí žaludek, směrem nahoru jsou plíce a směrem dolů jsou ledviny. Celou část ohraničuje energie jing a jang. V čínské medicíně se cukrovce říká siao kche, neboli "syndrom žíznivého plýtvání". Jako příčina syndromu se chápe nedostatek jinu, společně s patogenem, který napadá teplotou plíce, žaludek a ledviny. Když chybí jin, vytváří se teplo. Teploty totiž jin "spalují".


Nejběžnějšími příznaky cukrovky jsou nadměrná žízeň, hlad a vylučování. To všechno je spojené s nedostatkem jinu:

1. V případě nedostatku plicního jinu se projevuje nadměrná žízeň, se suchem v ústech a hrdle.
2. Postižení nedostatkem žaludečního jinu pociťuje pacient nadměrný hlad, ale zároveň hubne a únavu.
3. Při nedostatku ledvinového jinu, trpí pacient nadměrným močením, nočním pocením, bolestmi v bedrech a červenými tvářemi.



Cukrovka obvykle postihne lidi upřednostňující větší konzumaci alkoholu, sladkého nebo tučného jídla, a vedou nezdravý život s malým množství pohybu. Také emocionální rozrušenost může mít na cukrovku svůj díl. Nedostatek jinu se může projevovat letargií, slabostí a blednutím. Energetické dráhy jsou zablokované a výsledkem je blokování krevního oběhu. Nakonec se začne vytvářet toxické teplo, které spotřebovává tekutinu z životně důležitých orgánů, způsobuje jejich selhávání a nesoulad mezi plícemi, žaludkem a ledvinami.

 

 

 

Vhodné potraviny jsou: špenát, čínské zelí, celer, bílý meloun..

Vhodné výrobky OKG jsou např.: OK alfa+ EmulipsOK Alfa Tau+ OK Alfa Factor BaseOK Omega+  (výběr je individuální)